Online prodaja
Od
Do

Početni prihvatljivi datum polaska:

Krajnji prihvatljivi datum polaska:

Početni prihvatljivi datum povratka:

Krajnji prihvatljivi datum povratka:

CNG autobusi u javnom gradskom saobraćaju


Centrotrans kao najveća kompanija u Bosni i Hercegovini za prijevoz putnika je u svom dugogodišnjem postojanju uvijek nastojala da omogući maksimalnu sigurnost, udobnost i sve ostale privilegije svojim putnicima, što svakako rezultira trenutnom pozicijom na tržištu.

Kako bi pokazali spremnost na promjene i korake koji vode ka poboljšanju ekološke slike Grada Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine u kompaniji Centrotrans su čak prije 6 godina urađene analize o mogućnostima korištenja autobusa sa pogonom na prirodni gas – CNG. Tada je ustanovljeno da ne postoji adekvatna punionica prirodnog gasa u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini, te da bi nabavka autobusa s pogonom na CNG u tom trenutku predstavljala nepromišljen potez.

Krajem 2017. godine nabavljeno je 7 autobusa koji koriste CNG kao pogonsko gorivo, od čega su 2 zglobna vozila proizvođača MAN i 5 solo vozila proizvođača Mercedes,a od januara 2018. godine u Kantonu Sarajevo saobraća navedenih 7 autobusa. Autobusi su angažovani na autobuskim linijama Dobrinja – Vijećnica, Dom Armije – Breka 2, Ilidža – Hrasnica, Park – Bušća i Sutjeska – Vogošća.

Sljedeći cilj je bio da se nabave autobusi sa pogonom na CNG koji će u potpunosti saobraćati na liniji Dobrinja – Vijećnica i time zamijeniti autobusekoji za svoj pogon koristekonvencionalna goriva.

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine je krajem petog mjeseca tekuće godine raspisao Javni konkurs za dodjelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2018. godinu JK2018/1.

LOT 8 navedenog konkursa je obuhvatao između ostalog i projekte uvođenja novih ili prilagođavanje postojećih vozila javnog gradskog saobraćaja na ekološki prihvatljiviji pogon. Sufinansiranje je bilo moguće ostvariti kroz razliku u cijeni između standardnog motora na fosilna goriva i motora na ekološki prihvatljiviji pogon.

Centrotrans Eurolines je aplicirao na navedeni Javni konkurs kako je to navedeno u LOT-u 8 sa potrebnom dokumentacijom, te je predstavljen projekat kojim se ima za cilj nabaviti četiri zglobna autobusa koja koriste CNG kao pogonsko gorivo.

Projekat je prihvaćen od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, te je odobreno sufinansiranje u iznosu od 60.000 KM, za nabavku četiri zglobna autobusa. Ostatak potrebnog iznosa je Centrotrans – Eurolines finansirao iz vlastitih sredstava.

Autobusi su nabavljeni, nakon toga su uređeni prema standardima Centrotrans Eurolinesa, te uključeni u javni gradski prijevoz. Fotografije nabavljenih autobusa mogu se pogledati u galeriji.